Asset 7Asset 3Asset 4
  • Home
  • Move Your World

Move Your World is een initiatief van stichting Move. Move zet zich in voor kinderen en jongeren van 10 tot 16 jaar die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten. In onze doorlopende leerlijn van maatschappelijke projecten ontdekken zij hun talenten en welke waardevolle positie zij in de samenleving kunnen innemen.

Move begon in 2009 als studenteninitiatief in Utrecht en is inmiddels landelijk actief met projecten voor primair en voortgezet onderwijs. Al meer dan 16.000 kinderen en jongeren en 3.000 studenten deden mee aan een project.


Met Move your world komen jongeren op het vmbo vanuit hun eigen ideeën en talenten in actie voor een ander. Ze werken samen, verkennen hun mogelijkheden en brengen die meteen in de praktijk. Leerlingen ontdekken hoe leuk het kan zijn om hun eigen bedachte acties uit te voeren en komen positief onder de aandacht. Zo krijgt hun zelfvertrouwen een boost en ervaren ze hoe waardevol ze zijn voor de wereld om hen heen.

De ervaring van Whita Sneep, teamleider op het Da Vinci College in Leiden:

“Er is weinig begrip voor vmbo’ers. Ze zijn net zoals andere jongeren, maar ervaren wel dat ze als minder kansrijk worden gezien. Dat is absoluut onterecht. Met dit project kunnen ze zichzelf op de kaart zetten: ze kunnen naar buiten treden om te laten zien dat ze meer zijn dan ‘alleen maar’ een vmbo’er.”

Move your world logo. jongeren op het vmbo vanuit hun eigen ideeën en talenten in actie voor een ander

 

Move your world bestaat uit de volgende onderdelen

Blok 1 wie ben ik. boekje over uitdagingen van de moderne samenleving.

Blok 1 – WIE BEN IK?

Leerlingen leren over de uitdagingen van de moderne samenleving. Dit doen ze door op een interactieve manier met elkaar het gesprek aan te gaan. De jongeren worden enthousiast gemaakt voor het project.

Blok 2 talent ontdekken. Leerlingen maken kennis met de trainers van Move your world. briefjes of tafel.

Blok 2 – Talent ontdekken

Leerlingen maken kennis met de trainers van Move your world, ontdekken hun talenten en bedenken een actie. Hierna bereiden ze zich voor op blok 3: in actie komen! Een interactief programma waarbij de talenten en ideeën van jongeren centraal staan.

Blok 3 in actie komen. Jongen geeft bloem. In groepjes iets doen voor een ander.

blok 3 – In actie komen

Leerlingen voeren in groepjes hun actie voor een ander uit. Ze leggen bijvoorbeeld aan ouderen uit hoe hun smartphone werkt, ruimen zwerfafval op en maken hiervan ‘zwerfies’ of plakken complimentjes op spiegels in paskamers.

Blok 4 successen vieren. Feestelijke afsluiting waarin de trainers samen met de leerlingen trots terugkijken. Groepje jongens basketbal.

blok 4 – Successen vieren

Feestelijke afsluiting waarin de trainers samen met de leerlingen trots terugkijken op de acties en gezamenlijk het resultaat vieren. Alle leerlingen worden persoonlijk in het zonnetje gezet.


 

Meedoen als vrijwilliger?

Wil je…

  • Een aantal keer per jaar een bijdrage leveren aan een belangrijk maatschappelijk doel;
  • Samen met andere vrijwilligers leiderschaps- en coachingskills opdoen met leerzame trainingen;
  • Jongeren op het vmbo laten ontdekken welke talenten ze hebben en hoe ze die in kunnen zetten voor een ander.

Meld je dan snel aan!

 

Meedoen Als school?

Wil je…

  • Jongeren hun talenten laten ontdekken en ontwikkelen?
  • Een positieve boost voor de leerlingen en de school?
  • Leerlingen uitdagen om het maximale uit zichzelf te halen?
  • Een praktische en compacte invulling van burgerschapsvorming?
  • Een kleine investering met grote impact?

Bekijk dan snel hoe jouw school mee kan doen met Move your world!


Deze scholen deden al mee


Een initiatief van Stichting Move

Move your world is een initiatief van stichting Move. Move zet zich in voor kinderen en jongeren van 10 tot 16 jaar die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten. In onze doorlopende leerlijn van maatschappelijke projecten ontdekken zij hun talenten en welke waardevolle positie zij in de samenleving kunnen innemen.

Move begon in 2009 als studenteninitiatief in Utrecht en is inmiddels landelijk actief met projecten voor primair en voortgezet onderwijs. Al meer dan 16.000 kinderen en jongeren en 3.000 studenten deden mee aan een project.

Klik hieronder als je meer wilt weten over onze andere projecten.


Move your world wordt gesteund door

Move your world online brengt jongeren in beweging

Wij willen zoveel mogelijk jongeren stimuleren om zich in te zetten voor hun omgeving. Dat doen we met onze schoolprojecten zoals Move your world, maar tijdens corona ontwikkelden we ook een online lesprogramma: Move your world online. Dit lesprogramma blijft beschikbaar, helemaal gratis! Zo kunnen nog meer leerlingen hun talenten ontdekken en die inzetten voor hun omgeving.

Bekijk de uitleg van Move your world online