Asset 7Asset 3Asset 4
  • Home
  • Interview Move Maatje

Move Maatje is het nieuwe project van Move waarin kinderen en studenten elkaar spreken, leren kennen en waar een echte connectie ontstaat. Corona heeft ons land op z’n kop gezet en alle scholen werden gesloten. Er waren kinderen die extra aandacht konden gebruiken en er stonden heel veel studenten te trappelen om ons hierbij te helpen. Zo ontstond Move Maatje. Dankzij het enthousiasme van al deze studenten liep Move Maatje als een speer en hebben we ruim 150 kinderen kunnen bereiken tijdens het hoogtepunt van de lock down. Niet alleen de kinderen werden hiermee geholpen, ook de studenten hebben veel ontdekt en geleerd van hun maatje. Projectcoördinator Marlies ging met twee Nijmeegse studentes – Aniek en Celeste – in gesprek over wat Move Maatje hen heeft gebracht.

Ook na de zomervakantie gaat Move door met Move Maatje, zodat er nog meer waardevolle verbindingen tussen studenten en kinderen ontstaan. Meer informatie over dit project vind je hier! 

Allereerst, hoe heb je Move Maatje ervaren?
Aniek: Ik vond het leuk. Met het maatje praten was gezellig. De opdracht die jullie gaven vond ik voor allebei leuk om te maken. Vooral de poster maken over jezelf vond mijn maatje echt heel tof. Het is fijn om contact te hebben met iemand die verder weg woont, van een andere leeftijd en dat je toch hetzelfde in elkaar terugziet.
Celeste: Ik vond het heel erg leuk want je praat met iemand die je helemaal niet kent en je leert elkaars leven kennen. Je krijgt echt een kijkje in iemands leven. Ik ben van nature ook een nieuwsgierig persoon en je mag als maatjes van alles aan elkaar vragen, dat was echt hartstikke leuk. In week 3 moesten we een goede daad  doen. De tweede keer dat we hadden gebeld die week vertelde mijn maatje dat hij zijn moeder had geholpen met schoonmaken en zijn moeder was daar ontzettend blij mee. Dat was echt heel lief.

Move Maatje, duimen omhoog, project, interview

Wat vond je het leukste aan Move Maatje?
Aniek: Ik leerde iemand kennen die een hele andere wereld kent dan ik en andersom. En toch kunnen we super leuk met elkaar praten. Dat was echt een meerwaarde voor mij. Mijn maatje had bijvoorbeeld ook een hele andere thuissituatie dan ik. Het was mooi om te zien dat zij een heel warm gezin waren.
Celeste: Het gezin van mijn maatje was moslim en dat is natuurlijk ook een hele andere cultuur. Dat vond ik heel interessant om te ontdekken. Mijn maatje deed mee aan de ramadan en het suikerfeest en ik leerde daar van alles over. Hij komt gewoon uit een hele andere cultuur en omgeving, ik kom daar weinig mee in aanraking, dus voor mij was dit echt heel mooi dat ik dit een beetje mocht ervaren dankzij mijn maatje.

Interview Move maatje, hartje, zwemband, enveloppe, pan, huis

Interview move maatje, celeste

Mijn maatje komt uit een hele andere cultuur en omgeving, ik kom daar weinig mee in aanraking, dus voor mij was dit echt heel mooi dat ik dit mocht ervaren dankzij mijn maatje. – Celeste

Hoe vond jouw maatje Move Maatje?
Aniek: Hij vond het heel leuk en ging met de meeste opdrachten goed aan de slag. Ik vond het gaaf om te merken dat je commitment van je maatje krijgt. Soms vertelde hij dat hij voor het gesprek mocht gamen en dat hij er daarna nog even verder ging en tussendoor hield hij zich aan de afspraak met mij.
Celeste: Ik denk dat mijn maatje in de week dat je iets voor een ander moest doen, heeft ontdekt hoe leuk dat kan zijn. Hij keek zo blij toen hij vertelde over de complimenten die hij toen had gekregen. En volgens mij vond hij het stiekem heel leuk om met mij te kletsen. Hij was in het begin een beetje teruggetrokken en daar moest ik echt mijn best doen maar ondertussen merk je toch dat het even tijd nodig heeft en dan gaan de gesprekken vloeiender. Ik denk dat hij heeft geleerd dat je best met mensen uit een andere omgeving kan praten. Dat is wel tof.

Interview Move Maatje, kinderen in hal, meisjes en jongens

Hoe vond je het om samen te werken met zo’n jong iemand?
Aniek: Ja, dat vond ik wel leuk. Al noemde hij me wel juf, daar moest ik even aan wennen. Maar we konden heel makkelijk met elkaar praten en ik hoefde hem niet als ‘kind’ aan te spreken. Dat was fijn.
Celeste: Ik wist eigenlijk helemaal niet hoe je communiceert met zo’n jong iemand. Dat was in het begin even wennen, maar dat ging best snel. Ik moest even proeven van ‘wat werkt wel en wat werkt niet’. Dat heb ik echt geleerd. En het is heel leuk om te leren hoe de wereld van een tienerjongen eruit ziet, want ja, dat ben ik natuurlijk helemaal niet. Ik schrok wel even toen ik hoorde dat hij uit Syrië kwam en pas 3 jaar in Nederland woont, want ik wilde wel goed bij hem aansluiten tijdens het kletsen. Maar het contact liep echt heel soepel en ik heb echt over zijn cultuur geleerd.

Move Maatje, sterk meisje, helpt basisschoolleerlingen in de stap naar de middelbare school. In zes digitale lessen doen een kind en een vrijwilliger samen opdrachten zodat de leerling een goede schoolkeuze kan maken.

Foto Move Maatje Aniek

Ik leerde iemand kennen die een hele andere wereld kent dan ik en andersom. En toch kunnen we super leuk met elkaar praten. Dat was echt een meerwaarde voor mij. – Aniek

Hoe beviel het materiaal wat we je gaven voor Move Maatje?
Aniek: Heel fijn! Ik had naast Move Maatje gewoon nog college en tentamens die doorgingen, dus het was best druk. Maar het materiaal hielp mij en de opdrachten waren goed uit te voeren en leuk voor ons allebei. Mijn maatje vond volgens mij vooral de eerste twee weken het leukste om te doen.
Celeste: Het was fijn om materiaal te hebben. Doordat we twee keer per week bellen is het leuk dat je echt het vervolg kan zien van de opdracht die je hebt meegegeven tijdens de eerste keer bellen die week. De vragen die we erbij hadden als back-up waren echt fijn, die hielpen me wel met vragen blijven stellen.

Move Maatje interview, enveloppe, zandloper, magneet, microfoon, tekstwolk

Wat vond je lastig?
Aniek: Soms was het moeilijk om de motivatie te peilen, het hing ook wel van de opdrachten af. En we zitten toch op afstand van elkaar, dat was soms lastig. Ik heb echt kunnen oefenen met gesprekstechnieken. Dat was eigenlijk wel handig, hoe dat opeens aan bod kwam.
Celeste: De uitdaging is vooral elkaar te spreken krijgen op de afgesproken momenten. In het begin zat hij natuurlijk telkens thuis, dus zijn ritme was een beetje gek. Dus ik moest echt de balans vinden tussen gezellig met elkaar praten en mijn maatje aanspreken op afspraken en soms strenger zijn. Ik wilde hem ook niet benaderen als ‘de volwassene die hem verteld wat hij moet doen’. Maar dat had ik snel wel in de vingers. En je leert elkaar ook beter kennen waardoor het ook makkelijker wordt.

Move Maatje logo

Zou je het andere studenten aanraden?
Aniek: Ja, dat zou ik wel doen. Ik heb er echt van geleerd hoe andere leefwerelden zijn en dat ik een leuk gesprek kan voeren met iemand die in eerste instantie ver van me af lijkt te staan. Daarnaast is het sowieso leuk om met een kind op deze manier gesprekken te voeren. Je doet het echt om iemand te helpen en dat is leuk. Ik studeer psychologie en kon soms ook dingen uit mijn studie terug zien en uitproberen zoals gesprekstechnieken. Dat was wel handig om eens in de praktijk uit te proberen.
Celeste: Ja, zeker. Je krijgt er veel meer voor terug in vergelijking met de tijd die je erin investeert. Dus ik zou het zeker aanraden. Ik kreeg echt een kijkje in het leven van mijn maatje. Toen de corona crisis uitbrak had ik echt gevoel ‘wat kan ik nou doen’ en dit leek me echt een mooie manier. Je kan echt iets moois doen voor iemand anders.

ik doe mee aan move maatje. jij ook? ga naar stichting move en meld je aan.