Asset 7Asset 3Asset 4

Move in Nijmegen

Basisschool De Meiboom aan de slag voor de wijk!


Samen maken leerlingen van basisschool De Meiboom en studenten van roeivereniging N.S.R.V Phocas de wijk een stukje mooier! Op deze manier leren ze elkaars leefwereld kennen. Blijf op de hoogte van dit project en bekijk snel de projectupdates!


Project updates

Bedenk- en doe-sessie 4

We mochten eindelijk weer; nadat de scholen dicht waren vanwege Corona en nu de Meiboom (buiten) weer externen mag ontvangen konden we Bedenk- en Doe-sessie 4 gaan doen! Om de kans op Corona-verspreiding het meest te verkleinen was de Bedenk- en Doe-sessie buiten. Dit was helemaal niet erg, want het zonnetje scheen en het was 24 graden. We hebben in groepjes hard gewerkt om een goede voorbereiding voor de afsluiting in elkaar te zetten. Zo hebben we de malletjes gemaakt waarover we de graffiti kunnen spuiten, zijn het verkeersbord én de flyers ontworpen, is er een speech geschreven voor de afsluiting, een dansje bedacht en hebben we de video voor Talis opgenomen. Er was dus veel te doen, maar dankzij de inzet van de kinderen zijn we een heel eind gekomen. We hebben nu al zin in de afsluiting, en verwachten er een Coronaproof feest van te kunnen maken!

Aniek

Het studentenuitje in de klas

We zijn al weer voor de vierde keer op basisschool de Meiboom geweest! Dit keer stond de ochtend in het teken van het studentenleven: het studentenuitje is naar de klas gehaald aangezien het nu niet mogelijk is om naar de campus of de roeivereniging te gaan. Eerst werd er uitgelegd wat studeren nou precies in houdt, waarna de kinderen in teams vragen uit de studentenquiz gingen beantwoorden. Vervolgens speelden we met de studenten en de kinderen ‘levend memory’, waarbij er koppels werden gemaakt van twee mensen die hetzelfde, student-gerelateerde, woord hadden. Een spel die de kinderen al eerder gespeeld hadden, dus het spel was snel uitgelegd en werd een groot succes! Iedereen vond het erg leuk. Tot slot deden de kinderen nog een interessequiz, waarna ze in groepjes konden nabespreken waar hun interesses voor later liggen. De kinderen hebben deze ochtend meer geleerd over het studentenleven en veel plezier gemaakt, daar zijn we heel erg blij mee. Na de vakantie, en na de lockdown, hopen we het project weer op te pakken en Bedenk- en Doe-sessie 4 uit te kunnen voeren!

Aniek

Bedenk- & Doe-sessie 3

De derde bedenk- en doe-sessie zit er al weer op! Deze keer hebben wij, de studenten, aan de leerlingen verteld wat ons project gaat worden: de focus ligt op het verbeteren van de verkeersveiligheid in de wijk, waarvoor we een verkeersbord gaan ontwerpen, flyers gaan verspreiden en met (milieuvriendelijke) graffiti teksten over de verkeersveiligheid op straat gaan schrijven. De leerlingen vonden het een top-plan! Om het project soepel te laten verlopen, hebben we vervolgens aan de hand van de talentenquiz de verschillende rollen verdeeld. Op deze manier heeft elke leerling bij een rol die bij zijn of haar eigen kwaliteiten past. Zo zijn er nu Verkenners, Ontwerpers, Regelaars en Vertellers. Het einde van de bedenk- en doe-sessie werkten we in de groepjes aan de taak die bij elk groepje paste. We zijn al een heel eind op weg, en we hebben er nu al de volste vertrouwen in dat het een spectaculaire afsluiting zal gaan worden!

Aniek

Bedenk- & doe-sessie 2

Tijdens bedenk- & doe-sessie 2 zijn we in groepjes de wijk gaan verkennen. We hebben hierbij aan buurtbewoners vragen gesteld, zoals ‘Wat vindt u van de wijk?’ en ‘Vindt u dat er nog iets kan veranderen aan de wijk?’. Iedere leerling kreeg ook een eigen taak. Zo konden leerlingen tijdsbewaker, journalist, wegwijzer of waarnemer zijn. Tijdens de wijkverkenning gingen de groepjes ook in gesprek met twee werknemers van Talis, waar goede gesprekken uit voortkwamen over de ervaringen van de kinderen zelf in de wijk. De leerlingen vonden dit heel erg leuk om te doen! Zo zei Quincy (11): “Gaan we nog vaker op wijkverkenning? Ik vind het heel leuk!”.
Vervolgens werd er terug in de klas druk gebrainstormd om een goed projectidee te bedenken voor het Move-project. Na gestemd te hebben op vijf superleuke ideeën, zijn er twee winnaars uitgekomen: het leggen van een drempel / het maken van verkeersborden om de verkeersveiligheid te verbeteren en het maken van lampionnen die zorgen voor meer verlichting na zonsondergang. De studenten zijn nu druk aan het onderzoeken welk idee het leukst en het meest haalbaar is. In bedenk- & doe-sessie 3, die over twee weken plaatsvindt, zal bekend gemaakt worden wat het definitieve projectidee is geworden… Spannend!
Tot over twee weken!

Aniek

Bedenk- & doe-sessie 1

De eerste bedenk- & doe-sessie op basisschool de Meiboom was erg leuk! Wij, Paulette, Julia, Celeste, Sterre en Aniek, hebben kennis gemaakt met de klas. Door middel van spelletjes hebben we de klas een beetje leren kennen. De klas bestaat uit veel verschillende  kinderen, waarvan we zeker weten dat ze allemaal hun eigen steentje bij kunnen dragen aan het project. Na een uitleg over Move en na een kort praatje over studeren, zijn we in groepjes uiteengegaan. Elke student ging met vier leerlingen in gesprek over de wijk. Het gekozen thema voor dit project is Vrijheid en veiligheid. Voelen de kinderen zich vrij in de wijk? En voelen ze zich veilig? Waarom wel of niet? Na deze brainstormsessie over de wijk hebben de groepjes zich voorbereid op de wijkverkenning die plaats vindt in bedenk- & doe-sessie 2. Zo bedachten ze welke vragen ze kunnen gaan stellen aan de mensen die ze op straat tegenkomen. Er was al veel enthousiasme te merken onder de leerlingen! De tweede bedenk- & doe-sessie, waarin we de wijk in gaan en ideeën gaan vormen, vindt plaats over twee weken. Tot dan!

Aniek

Meer projecten uit Move in Nijmegen