Leiden

Meer sporten in Leiden Zuid

Kinderen van de Kopklas brainstormden samen met Honours studenten van het FSW over een gezondere buurt. Ze vinden het belangrijk dat meer mensen in de buurt sporten, dus willen de sportmogelijkheden in de buurt aantrekkelijker maken door ze te versieren en instructies op te plakken.

Het gezondste feest van Leiden voor en door kinderen

Leerlingen van de Kopklas Leiden organiseerden samen met studenten van de Faculteit Sociale Wetenschappen op 20 juni een gezondheidsactie met gezondheidsworkshops voor Leidse jongeren. De gezondheidsactie was de afsluiting van het project waarin de leerlingen andere Leidse jongeren bewust wilden maken over gezondheid.

Het belang van de gezondheidsactie werd al gauw duidelijk toen de kinderen op onderzoek gingen in de wijk. Tot hun verbazing zagen ze scholieren naar de supermarkt rennen om hun ongezonde lunch bestaande uit een frikadellenbroodje, een zak chips en een energy blikje te bemachtigen. Ook het scoren van een pakje sigaretten en zelfs wat biertjes voor op de namiddag werd als gewoon beschouwd. Dat moet anders! vonden de kinderen van de Kopklas. De leerlingen staken de hoofden bij elkaar en maakten gezonde hapjes en uitnodigingen voor de buurt, en regelden deskundigen om workshops te geven.

Diëtiste Alice Lagendijk kwam vertellen over de hoeveelheid suiker in drankjes en Arjen Kooiman van TOS kwam vertellen over het belang van buiten zijn. De informatie tijdens de gezondheidsactie verbaasde de kinderen. Zo was iedereen geschokt nadat ze hadden berekent dat een klein sportdrankje maar liefst 12 suikerklontjes bevat. Eén van de leerlingen van de Kopklas zei dan ook meteen: “Ik had verwacht dat er veel in zou zitten, maar zo veel?! Dat is toch niet normaal?”.

Jorieke, student pedagogische wetenschappen en student-vrijwilliger voor het project, is tevreden met het resultaat: “Dit project was onwijs leuk om te doen. Ik heb genoten van het contact met de kinderen en het zien van hun ontwikkeling en enthousiasme”.

Elke Berendsen

De Kopklas maakt zich klaar voor het leukste en gezondste feest van Leiden: Het Gezondheidsfestival

Ondanks dat de Kopklas het initiële plan, het aantrekkelijker maken van sportmogelijkheden, overboord heeft moeten gooien, blijven de kinderen ongelofelijk enthousiast en zetten zij alles op alles om een nieuw idee te realiseren: Een Gezondheidsfestival vóór en dóór jongeren. Tijdens de laatste sessie voor de feestelijke afsluiting bellen de kinderen met gezondheidsdeskundigen, maken zij posters om andere kinderen uit te nodigen en worden de puntjes op de i gezet.

Elke Berendsen

Uitstapje naar het studentenleven

“Nu weet ik zeker dat ik huisarts wil worden!” Wat waren de leerlingen enthousiast tijdens het uitstapje waarin ze een college kregen over hun talenten en toekomstdromen.

Meer projecten uit Leiden