Tilburg

Het grote opruimfestival

De kinderen van groep 8A van de Lochtenbergh waren het over een ding heel erg eens tijdens de wijkverkenning: Wat ligt er veel afval overal! Ze willen dit graag opruimen, maar wel op een leuke en gezellige manier: ze organiseren een opruimfestival!

Het grote opruimfestival!

Gewapend met prikstokken, vuilniszakken en goede moed gingen de leerlingen uit de wijk op pad om hun wijk op te ruimen. Met muziek en hapjes en drankjes was er sprake van een echt ‘Opruimfestival’!

Anouk van der pas

Bijzonder uitstapje voor leerlingen De Lochtenbergh

Op donderdag 19 april jongstleden hebben de leerlingen uit groep 8A van basisschool De Lochtenbergh kennis gemaakt met het studentenleven. Zij zijn door tweedejaars studenten van Pabo University meegenomen naar de Fontys Hogeschool Kind en Educatie en een studentenhuis. Dit uitstapje is onderdeel van een Move-project.

Tijdens het Move-project nemen de leerlingen niet alleen een kijkje in het leven van de studenten. Zij denken ook na over de vraag: “Hoe kunnen wij onze wijk verbeteren?” De leerlingen uit groep 8A vinden dat er te veel afval op straat ligt en hebben er daarom voor gekozen om in juni een opruimfestival te organiseren voor buurtbewoners.

De leerlingen hebben om die reden op Fontys een workshop Knutselen met afval gevolgd. Onder leiding van Arjan Lammerts, docent kunstzinnige oriëntatie, hebben zij kleine hutten gemaakt van afval. De leerlingen kwamen er op deze manier achter dat afval niet per se vies of waardeloos is; afval kan hergebruikt worden.

Na de afvalworkshop zijn de leerlingen samen met de studenten naar het studentenhuis gefietst. Omdat er nogal wat misconcepten bestonden over het studentenleven, was dit een waardevolle toevoeging. De leerlingen hebben even rondgekeken in het huis en geluncht. Volgens de leerlingen was het een geslaagde dag. “Maar we moesten wel heel erg veel fietsen”, vertelde er een.

Anouk van der Pas

Move wederom op De Lochtenbergh

Leerlingen uit groep 8 van basisschool De Lochtenbergh zijn in februari begonnen aan een project van Move. Het is niet de eerste keer dat Move op de school te vinden is. Op De Lochtenbergh zijn in het schooljaar van 2016-2017 ook al een projecten uitgevoerd. Dit was tevens het eerste Move-project in Tilburg.

De leerlingen die dit jaar bij meester Jurgen en juffrouw Iris in de groep zitten, zijn gekoppeld aan maar liefst zeven studenten. Zij zitten allemaal in het tweede jaar van de Pabo University in Tilburg. De studenten ontwikkelen zich in vier jaar tot een leerkracht die de onderwijskwaliteit in het basisonderwijs een extra impuls gaat geven. De leerkrachten in spé lopen – sinds zij begonnen zijn aan de opleiding – twee dagen per week stage op een basisschool. Zij hebben daardoor al de nodige praktijkervaring opgedaan. Die praktijkervaring komt goed van pas voor het Move-project.

De achtstegroepers hebben inmiddels twee sessies met de studenten achter de rug. In de eerste sessie hebben de leerlingen en studenten allerlei verschillende spellen gespeeld om elkaar beter te leren kennen. De kinderen hebben ook uitgelegd wat volgens hen problemen in de wijk zijn. “Het is niet veilig,” zei een van de leerlingen. De rest van de klas was het hiermee eens. Ze vertelden dat auto’s te hard door de wijk rijden, er veel afval op straat ligt en er ongure types rondlopen. De tweede sessie zijn de leerlingen en studenten de wijk ingegaan om buurtbewoners te interviewen. “Wat vindt u van deze wijk?” en “Wat zou er volgens u verbeterd kunnen worden in de wijk?” waren veelgestelde vragen. Dat er niet altijd een prettige sfeer hangt in de wijk, bevestigden buurtbewoners. “Er wordt veel ruzie gemaakt en gescholden,” lichtte een mevrouw toe.

De groep achters zijn tot ongeveer eind juni met het Move-project bezig. In de sessies die nog gaan komen, proberen zij om een van de bovenstaande problemen op te lossen. Daarnaast maken ze kennis met het studentenleven door bijvoorbeeld een bezoek aan de universiteit of een studentenhuis. Het project wordt feestelijk afgesloten met de leerlingen, studenten en andere betrokkenen. Volgens een van de leerlingen is het project het harde werken meer dan waard. “Het is leuk om te doen en je helpt er ook nog mensen mee,” legde ze uit. De studenten ervaren dit ook zo.

Anouk van der Pas

Meer projecten uit Tilburg