Asset 7Asset 3Asset 4

Tilburg

Het grote opruimfestival


De kinderen van groep 8A van de Lochtenbergh waren het over een ding heel erg eens tijdens de wijkverkenning: Wat ligt er veel afval overal! Ze willen dit graag opruimen, maar wel op een leuke en gezellige manier: ze organiseren een opruimfestival!


Project updates

Het grote opruimfestival!

Gewapend met prikstokken, vuilniszakken en goede moed gingen de leerlingen uit de wijk op pad om hun wijk op te ruimen. Met muziek en hapjes en drankjes was er sprake van een echt ‘Opruimfestival’!

Anouk van der pas

Move wederom op De Lochtenbergh

Leerlingen uit groep 8 van basisschool De Lochtenbergh zijn in februari begonnen aan een project van Move. Het is niet de eerste keer dat Move op de school te vinden is. Op De Lochtenbergh zijn in het schooljaar van 2016-2017 ook al een projecten uitgevoerd. Dit was tevens het eerste Move-project in Tilburg.

De leerlingen die dit jaar bij meester Jurgen en juffrouw Iris in de groep zitten, zijn gekoppeld aan maar liefst zeven studenten. Zij zitten allemaal in het tweede jaar van de Pabo University in Tilburg. De studenten ontwikkelen zich in vier jaar tot een leerkracht die de onderwijskwaliteit in het basisonderwijs een extra impuls gaat geven. De leerkrachten in spé lopen – sinds zij begonnen zijn aan de opleiding – twee dagen per week stage op een basisschool. Zij hebben daardoor al de nodige praktijkervaring opgedaan. Die praktijkervaring komt goed van pas voor het Move-project.

De achtstegroepers hebben inmiddels twee sessies met de studenten achter de rug. In de eerste sessie hebben de leerlingen en studenten allerlei verschillende spellen gespeeld om elkaar beter te leren kennen. De kinderen hebben ook uitgelegd wat volgens hen problemen in de wijk zijn. “Het is niet veilig,” zei een van de leerlingen. De rest van de klas was het hiermee eens. Ze vertelden dat auto’s te hard door de wijk rijden, er veel afval op straat ligt en er ongure types rondlopen. De tweede sessie zijn de leerlingen en studenten de wijk ingegaan om buurtbewoners te interviewen. “Wat vindt u van deze wijk?” en “Wat zou er volgens u verbeterd kunnen worden in de wijk?” waren veelgestelde vragen. Dat er niet altijd een prettige sfeer hangt in de wijk, bevestigden buurtbewoners. “Er wordt veel ruzie gemaakt en gescholden,” lichtte een mevrouw toe.

De groep achters zijn tot ongeveer eind juni met het Move-project bezig. In de sessies die nog gaan komen, proberen zij om een van de bovenstaande problemen op te lossen. Daarnaast maken ze kennis met het studentenleven door bijvoorbeeld een bezoek aan de universiteit of een studentenhuis. Het project wordt feestelijk afgesloten met de leerlingen, studenten en andere betrokkenen. Volgens een van de leerlingen is het project het harde werken meer dan waard. “Het is leuk om te doen en je helpt er ook nog mensen mee,” legde ze uit. De studenten ervaren dit ook zo.

Anouk van der Pas

Meer projecten uit Tilburg

Update plaatsen

Voer hier het wachtwoord in om een projectupdate toe te voegen

Welkom! De website van Move gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden. Door verder te surfen op onze website ga je akkoord met onze cookies.