Asset 7Asset 3Asset 4

Move in Groningen

OJBS De Petteflet in actie voor een betere wijk!


Kinderen van OJBS De Petteflet zetten zich samen met de Gemeente Groningen in voor een betere wijk. Hoe? Dat lees je hieronder!


Project updates

Een nieuw idee voor De Petteflet

Soms heb je nog zo’n goed idee, maar heeft degene voor wie het bedoeld is het eigenlijk helemaal niet nodig… Dit gebeurde bij het project van OJBS De Petteflet: vol enthousiasme werd bedacht dat de wijk Kostverloren een stuk leuker zou zijn als er een moestuin zou komen. Alleen… er ís al een moestuin in Kostverloren!

De ideeën moesten dus even bijgestuurd worden. De andere ideeën van de kinderen nogmaals langs de meetlat gelegd. Een watertappunt, ook een favoriet, liep stuk op de kosten (hoewel een paar leerlingen niet geloofden dat dit meer dan € 50 zou hoeven zijn, liep dit in werkelijkheid meer richting de € 5500 …). Eén van de andere ideeën uit de vorige sessie was de blikvanger en na uitvoerig onderzoek bleek dit het meest haalbare plan.

Toen moesten de kinderen zelf aan de slag. Door middel van een korte quiz kwamen zij erachter waar hun talenten liggen. Op basis van hun talenden werden ze ingedeeld in groepjes. Het groepje regelaars maakt een draaiboek voor de feestelijke afsluiting, de verkenners stellen een begroting op, het groepje vertellers schrijft een persbericht en speech, en de ontwerpers maken flyers en posters. Eén van de verkenners liet merken in de goede groep te zijn ingedeeld: als je iets wil weten, moet je naar de bron! Dus belde ze zelf de gemeente om te horen hoeveel het plaatsen van een blikvanger moest kosten. Binnen vijf minuten had ze de verantwoordelijke medewerker aan de lijn. De juiste contacten zijn dus al gelegd!

Hilde

“Een megatrampoline!”: OJBS De Petteflet denkt na over wijkverbetering

‘Als je goed rondkijkt in deze wijk, wat denk je dan dat de mensen hier nodig hebben?’ Die vraag kregen leerlingen van groep Dikke Dollie van OJBS De Petteflet dinsdag voorgelegd. Samen met Stichting MOVE gaan zij in de komende weken een project opstarten om te zorgen voor meer samenhang en gezelligheid in de wijk Kostverloren.
Na een korte inleiding in de klas gingen de kinderen met wijkbeheerders Heidi van het WIJ-team en Walter van Woningbouwvereniging Nijestee de straat op om te onderzoeken wat de wijk nodig heeft. Heidi en Walter kregen de meest uiteenlopende vragen voor de kiezen, want de kinderen wilden natuurlijk van alles weten. Zijn er wel genoeg speeltuinen en prullenbakken in de buurt, wonen er veel bejaarden, doen de bewoners wel eens dingen samen? Heidi en Walter probeerden zoveel mogelijk vragen te beantwoorden, waarna het tijd was voor de kinderen om te gaan brainstormen over oplossingen voor de dingen die zij gezien hadden.
De wildste ideeën vlogen al snel over tafel: er moesten speeltuinen komen, grote trampolines en een verbod op brommers. Onder leiding van medewerkers van de gemeente Groningen werden de ideeën bijgeschaafd en realistischer gemaakt. Uiteindelijk werd gestemd over de beste voorstellen. De kinderen kwamen zo tot een plan om een moestuin aan te leggen op een ongebruikt stukje grond in de wijk. In de komende weken zullen ze gaan kijken hoe ze dit zelf kunnen gaan realiseren.

Hilde

Meer projecten uit Move in Groningen