Asset 7Asset 3Asset 4

Projectupdates

Alle projectupdates van najaar 2021


Hier vind je alle updates van studenten die meedoen met Move. Bekijk snel hoe studenten en kinderen in het najaar van 2021 samen in actie komen! Gebruik ctrl+f om te zoeken naar updates uit een specifieke stad!


Project updates

Leiden – Lucas Van Leijden – sessie 2

Afgelopen vrijdag hebben wij met de kinderen de wijkverkenning gedaan! De kinderen hebben de wijk beter leren kennen en wat bewoners geïnterviewd 🙂

adra

Eindhoven – Cornelis jetses – sessie 1

Vandaag hadden we de eerste bedenk & doe sessie op basisschool Cornelis Jetses in Eindhoven, waarbij wij als studenten de kinderen leerden kennen en zij ons leerden kennen. Al op het schoolplein kwamen twee jongens naar ons toe en vroegen of wij “de studenten van de universiteit” waren, om ons vervolgens vol enthousiasme naar binnen uit te nodigen. Het was dus al meteen duidelijk dat ze ons graag wilden leren kennen. In de klas leerden we elkaar kennen door middel van kennismakingsspelletjes en een quizje met vragen over ons. Na wat verteld te hebben over de universiteit, werden er een hele hoop vragen op ons afgevuurd. De kinderen waren erg nieuwsgierig naar het studentenleven en waren geïnteresseerd in wat we te vertellen hadden. Na het klassikale deel, mochten ze nu zelf aan de slag in groepjes, waarbij de wijkverkenning werd voorbereid samen met een student. De kinderen vonden het erg leuk dat ze alvast een taak kregen voor de wijkverkenning van de volgende sessie, zoals bijvoorbeeld ‘wegwijzer’ of journalist’. Taken werden verdeeld, verhalen over de wijk werden gedeeld (met elkaar maar vooral met ons) en vragen voor de buurtbewoners werden opgesteld. De kinderen hebben het thema “ontmoeting & contact” gekozen en hadden duidelijk interesse in de andere buurtbewoners en dan voornamelijk de ouderen.

We hebben erg veel zin in de volgende sessie, waarbij we de wijk gaan ontdekken en vervolgens gaan brainstormen over mogelijke verbeteringen!

Inge van grinsven

Tilburg – aboe el-chayr – sessie 1+2

Met vijf Fontys eerstejaars pedagogiek studenten zijn we via stichting Move de samenwerking met basisschool Aboe el-Chayr aangegaan. Ons doel is om binnen 7 sessies een pedagogische relatie met de kinderen van groep 6 op te bouwen. De kinderen gaan iets voor hun wijk doen en hebben gekozen voor de thema ‘Ontmoeting & Contact’.

Tijdens de eerste sessie hebben we kennis gemaakt met de kinderen. Door middel van spel wilden wij de kinderen leren kennen, maar we vonden het ook erg belangrijk dat zij ons ook leerden kennen. Het viel ons op dat alle kinderen erg enthousiast waren en goed meededen. Dit maakte ons ook enthousiast! De kinderen schreven op welke ideeën ze hadden om voor de wijk iets te organiseren. Dit varieerde van koken voor de buurt tot een sportdag.

Het doel van de tweede sessie was om de wijk te verkennen. Waar zouden we het project kunnen waarmaken? Tijdens deze sessie hebben de kinderen ons meegenomen in hun wijk. We hebben de klas in groepjes verdeeld en hebben taken uitgedeeld. Zo was er in ieder groepje een wegwijzer, waarnemer, tijdsbewaker en journalist. De kinderen namen deze taken erg serieus, maar hadden ook veel lol tijdens de wijkverkenning. We zijn langs parken, buurthuizen en de bibliotheek geweest.

Aan het einde van de sessie hebben we klassikaal gereflecteerd op wat er waar is genomen. Ook hebben de kinderen gestemd op het idee dat ze het liefst willen uitvoeren. Dit is geworden “Koken voor de wijk” en wij zijn erg enthousiast om dit waar te maken!

Astera

Eindhoven – Basisschool de boog- sessie 1e

We zijn begonnen met een nieuw project bij basisschool de Boog. We zijn 5 studenten Pedagogiek aan Fontys.

Afgelopen dinsdag (16-11-2021) hebben we de eerste bedenk- en doesessie gehad. We hebben een kennismakingspel gespeeld met een dobbelsteen. Bij ieder cijfer van de dobbelsteen stond er een vraag en zo leerde we eenieder kennen. Naderhand, hebben we d.m.v. Just Dance een bewegingsspel gespeeld aangezien het Thema ‘gezondheid en bewegen’ is. Als laatste zijn we naar buiten gegaan en hebben we buiten een kennismakingspel gespeeld in kleinere groepjes die ze zelf mochten bedenken.

Bij de afsluiting hadden we het over de 2e bedenk- en doesessie en het reflecteren op de dag. Hierbij gaven de kinderen ook aan waar we de wijkverkenning voor de 2e bedenk- en doesessie konden houden.

Hanae Achmourk

Rotterdam – obs de schalm – 1e bedenk en doe sessie

Op 12 oktober vond de eerste bedenk en doe sessie plaats met groep 8 van OBS de Schalm. Deze eerste sessie stond in het teken van kennismaking. Na een korte introductie van Romee over de inhoud van MOVE begonnen we met een kennismakingsspel. Op een A4 blaadje trokken de kinderen hun hand over en schreven in iedere vinger een weetje over zichzelf. De studenten deden hetzelfde. Vervolgens werden de handen een voor een voorgelezen en moesten de kinderen raden van wie uit de klas de hand was. Zo leerde wij hen beter kennen, maar zij ook elkaar nog beter. Hierna hielden de studenten een kleine vragenronde. Aan de kinderen werden vragen gesteld zoals: hoe ziet het studentenleven eruit? Hoe ziet studeren eruit? De kinderen gaven enthousiast antwoord en voerde gesprekken over wat zij zelf zouden willen studeren en hoe ze het voor zich zien. Daarna werd er ingegaan op het project en het verloop van het project. Er werden kleinere groepjes gemaakt waarin gesproken werd over de buurt en de opties en mogelijkheden daarbinnen. De rollen voor de wijkverkenning werden verdeeld en tot slot werd er klassikaal afgesloten. Een erg leuke, enthousiaste en leerzame kennismaking!

Anna

leiden – Lucas van Leyden – sessie 1

Afgelopen maandag hebben wij de eerste denk- en doe sessie met groep 8 van de Lucas van Leyden gehad, wat was het gezellig! Tijdens deze eerste sessie hebben we vooral kennisgemaakt met de kinderen, het project en met elkaar. De kinderen zijn aan de slag geweest met het goede gesprek, het thema veiligheid en vrijheid, wat hun wijk allemaal te bieden heeft en wetten die ze belangrijk vinden. Iedereen was erg enthousiast en de sfeer was top!

adra

Rotterdam – O.b.s. de schalm – bedenk 7 doe sessie 2 – de wijkverkenning

Tijdens de 2e bedenk & doe sessie met O.B.S. de Schalm in Katendrecht, zijn de kinderen samen met de studenten de wijk ingegaan om de buurt beter te leren kennen. Het thema van het ‘move je buurt’ project is ‘bewegen en gezondheid’ en de kinderen hebben de buurtbewoners enkele vragen gesteld om tot meer inzichten te komen. Na deze inzichten is de brainstormsessie gestart om een superleuke buurtactiviteit te organiseren. Alle ideeën zijn welkom dus er kwamen ook ideeën naar voren zoals: “Een nieuwe sportschool bouwen!”. Alle ideeën zijn goed, maar het moet natuurlijk wel een beetje realistisch blijven!
Uiteindelijk zijn we tot een supertof idee gekomen met de klas waarover je kan lezen in de volgende update.

Emir: “Wow, veel buurtbewoners eten geen snoep, maar willen wel meer sporten”
Student Anna: “Heel erg leuk om te zien dat de buurtbewoners mee willen werken aan de gezondheid van de buurt. Dan merk je dat, ook al woon je in een grote stad, de buurt elkaar erg belangrijk vindt.”

anna

Utrecht – Ariënsschool – sessie 6

Op 8 juli vond de laatste Move-sessie voor de zomervakantie: Sessie 6. Het Move-project zal doorgaan na de zomervakantie op de Ariënsschool met de kinderen van Groep 7 die dan Groep 8 zullen zijn.
Tijdens Sessie 6 heeft de kunstenares, die gaat helpen bij het realiseren van het mozaïek bankje, Annemarie Sybrandy zich voorgesteld. Zij heeft verteld dat ze al meer dan 20 jaar kunstenares is en dat ze ontzettend veel zin heeft in het helpen bij het project van de Ariënsschool.
Annemarie en de studentvrijwilligers hebben daarna samen het ontwerp bekend gemaakt! De kinderen waren ontzettend blij met en enthousiast over het ontwerp en herkenden hun eigen ontwerpen erin terug. Annemarie heeft daarna advies gevraagd aan de kinderen over hoe het ontwerp goed uit de verf te laten komen. De leerlingen van Groep 7 hadden geweldige ideeën, zoals een lichtere kleur mozaïek gebruiken om de aarde heen zodat deze niet wegvalt in de donkere ruimte.
Hierna werd de sessie afgesloten met het laten zien van de inzameling statieflessen. De studenten Eva en Isabel hebben welgeteld 7 volle zakken naar de supermarkt gebracht. Daar bleek Groep 7 wel 142 flessen te hebben verzameld over de afgelopen weken. Hiermee hebben we 35,50 euro verzameld voor de afsluiting van het project!

We zijn mega trots op wat de leerlingen tot nu toe allemaal hebben bereikt en wij hebben veel zin om na de zomervakantie verder te gaan!

Isabel

Utrecht – Ariënsschool – Studentenuitstapje

Op 3 juni zijn de studentvrijwilligers van Veritas en Unitas weer op bezoek geweest bij groep 7 van de Ariënsschool. Dit keer niet om hard te werken aan het Move project, maar om een kijkje te nemen in het studentenleven!
In verband met de COVID-19 maatregelen vond het studentenuitstapje anders plaats dan normaal: Studentenspelletjes werden naar het schoolplein gebracht! Verschillende spelletjes zijn uitgelegd en voorgedaan, maar het werd snel duidelijk: het flessenballenspel was het leukst. Hierbij werden er twee teams gemaakt en moest er een volle fles water worden omgegooid met een bal. Het team die als eerst de fles leeg had won!
Na de spelletjesmiddag is nog met de enthousiaste kinderen van Groep 7 besproken dat er flessen ingezameld moet worden, zodat we lekkernijen en drinken kunnen kopen voor tijdens de afsluiting van het project. Daarna hebben de kinderen een vlog bekeken, gemaakt door de studenten, over wat het studentenleven eigenlijk inhoudt. Hierbij werden een vragenrondje gehouden en vroeg de leerlingen dingen zoals, ‘Zien jullie je ouders nog?’ en ‘Gaan jullie wel eens op vakantie?’.

Komende sessie zal het ontwerp van het bankje bekend worden gemaakt en krijgen de leerlingen kans om de kunstenares: Annemarie Sybrandy, die ons gaat helpen, te ontmoeten!

Isabel

Kinderen van Beijum in Groningen in actie met Move in 1 dag

Vandaag gingen de kinderen van Beijum zelf een project verzinnen om de mensen in de wijk te helpen. Ze hebben bedacht om tekeningen te maken voor ouderen met lieve boodschappen erop. Op gekleurd papier werden allerlei mooie dingen gemaakt. De tekeningen gaan bij de ouderen in de brievenbus!

Eline

Een berichtje van stichting move

Je bent aan het einde gekomen van alle project-updates van dit najaar. Kom snel nog eens kijken of er nieuwe berichten zijn geplaatst. Zelf een update schrijven? Klik hier!

Stichting move

Meer projecten uit Projectupdates

Welkom! De website van Move gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te bieden. Door verder te surfen op onze website ga je akkoord met onze cookies.