Asset 7Asset 3Asset 4

Move in Utrecht

Spoorzicht in actie voor Overvecht


Samen maken leerlingen van Spoorzicht en studenten van Atlas de wijk een stukje mooier! Op deze manier leren ze elkaars leefwereld kennen. Blijf op de hoogte van dit project en bekijk snel de projectupdates!


Project updates

Wat nu? Ons move-project tijdens de coronacrisis

Het duurzaamheidsfestival zou plaatsvinden op 22 maart, maar helaas kon dit niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Wij vinden dit ontzettend jammer, maar dit weerhoudt ons er niet van om het project toch op een mooie manier af te sluiten. We hebben nu het idee bedacht om samen met de kinderen een gedicht te schrijven over het milieu en het milieu in relatie tot corona. De bedoeling is om dit gedicht op te nemen en uit te zenden op de radio en daarnaast te plaatsen in de krant.
Om de kinderen op de hoogte te houden van onze dagelijkse bezigheden tijdens de quarantainetijd, hebben wij een vlog voor ze opgenomen. Het linkje van de vlog staat ook in deze update, zodat jullie ook kunnen zien wat wij zoal doen nu we nergens heen kunnen.
Wij hopen dat het ook goed gaat met jullie en dat jullie allemaal gezond zijn!

lena

Laatste bedenk- en doesessie

Afgelopen dinsdag hebben we alweer de laatste bedenk- en doesessie gehad. Deze keer hebben we de laatste puntjes op de i gezet voor het duurzaamheidsfestival. Elk groepje heeft zich bezig gehouden met verschillende taken. Er is onder andere een speech geschreven, een Spotify-playlist gemaakt en er zijn duurzaamheidsspelletjes bedacht, denk hierbij aan plastic vissen en een opruimwedstrijd. Deze activiteiten gaan namelijk allemaal plaatsvinden op het festival. Ook de datum en de locatie van het festival zijn inmiddels bekend: 26 maart van 13:00 – 15:00 op basisschool OBO Spoorzicht en in het buurtcentrum de Jager. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen en meer te leren over duurzaamheid. De leerlingen hebben er ontzettend veel zin in en hopen op een hoge opkomst!

lena

Studentenuitstapje

Na een heerlijke vakantie van twee weken, begon voor ons het dagelijks leven in Utrecht weer. En zo ook de vergaderingen en voorbereidingen voor Move. Afgelopen woensdag hebben de leerlingen een kijkje kunnen nemen in ons studentenleven. Ze hebben met ons de Uithof bezocht: de campus van de Universiteit Utrecht waar wij bijna al onze colleges hebben, van maandagochtend 9 uur tot vrijdagmiddag 5 uur. We hebben met z’n allen de bus gepakt vanaf station Overvecht richting de Heidelberglaan. De bus die we aanvankelijk wilden nemen zat helaas al vol met studenten, maar gelukkig heeft iedereen zich in de tweede bus die langs kwam weten te manoeuvreren.

We zijn de dag begonnen met een heel interessant college over melk en over de alternatieven hiervan, gegeven door een heuse professor die zelfs haar toga mee had genomen. Aan het eind van het college mochten we verschillende soorten melk proeven, maar we wisten niet welke welke was. Hoewel ik in mijn leven toch wel een aantal keer soja-melk en amandelmelk geprobeerd heb, moet ik zeggen dat ik dit toch nog best wel een opgave vond! Na het college hadden we aanvankelijk het plan om een speurtocht de doen over de campus, maar de professor wilde ons graag een rondleiding geven door het diergeneeskundegebouw, waardoor er geen tijd meer was voor de speurtocht, máár ik geloof dat niemand de rondleiding had willen missen.

Alle leerlingen zijn met een voldaan gevoel naar huis gegaan woensdag, dus ik vind deze dag zeker geslaagd!

Lena

Duurzaamheidsfestival?!

Vele mindmaps en brainstormsessies later, hebben wij samen met de leerlingen besloten om een duurzaamheidsfestival te organiseren. Super tof! De leerlingen hebben het plan een rapper uit te nodigen, duurzame hapjes te maken en een speech te geven over het milieu en hoe het er nu voor staat. Ook zullen er verschillende activiteiten zijn, maar wat dit precies is, blijft nog even een verrassing. Dit festival zal in het buurtcentrum van Utrecht Overvecht plaatsvinden. De exacte datum is nog niet bekend, maar waarschijnlijk wordt dit ergens in februari.

Er moet nu veel geregeld worden, ook vanuit onze kant. We zijn bezig met het zoeken van sponsoren, proberen zoveel mogelijk ideeën van de leerlingen mogelijk te maken én we zijn een planning aan het maken voor het ‘uitstapje naar het studentenleven’, want dat zit er ook aan te komen. Op deze dag komen de leerlingen een dagje meelopen op de universiteit en laten we ze zien wat wij zoal doen op een dag.

Gelukkig hebben we nu twee weken kerstvakantie waarin we iets rustiger aan kunnen doen. Bij deze: hele fijne feestdagen gewenst!

Lena

Een ode aan de leerlingen

Afgelopen dinsdag hebben we alweer de tweede bedenk- en doe sessie gehad. Wederom een geweldige ochtend gehad. De activiteit die deze week centraal stond, was het verkennen van de wijk Overvecht. Op zoek naar mogelijke dingen die verbetert kunnen worden hier, met betrekking tot natuur en milieu.

Vandaag wil ik een ode geven aan alle leerlingen uit groep 7/8. Ik krijg zoveel energie van hun enthousiasme, én hun open blik naar de wereld. Ze vinden het allemaal zo ontzettend leuk dat ze meedoen aan dit project en zetten zich er ook 100% voor in. Maar hetgeen wat ik deze dinsdag zo bijzonder vond, is dat ze zoveel respect hebben voor elkaar. Iedereen laat elkaar in hun waarde en niemand valt voor mijn gevoel buiten de groep. Op het moment dat wij graag willen dat iedereen stil is, sporen ze elkaar ook aan stil te zijn. Ook proberen ze elkaar te helpen en mee te denken met elkaar.

Maar ook naar de buurtbewoners waren ze respectvol. Ze spraken hen aan met mevrouw of meneer, gebruikten u en bedankten hen vriendelijk voor de tijd. Ik geloof dat heel veel mensen hier wat van kunnen leren!

Lena

Eerste bedenk- en doe sessie

Afgelopen vrijdag hebben we voor het eerst kennis gemaakt met groep 7/8 van basisschool Spoorzicht. We hebben een ontzettend leuke ochtend gehad. Iedereen vond het toch een beetje spannend hoe het zou gaan verlopen, maar alles verliep zoals we in gedachten hadden, en zelfs binnen de geplande tijd!

De leerlingen zaten ’s ochtends al vol spanning te wachten op ons. Ik geloof dat ze het vooral heel leuk vonden dat ze eindelijk wat anders mochten doen dan taal, rekenen of lezen. Nadat we ons kort voorgesteld hadden en wat verteld hadden over het ontstaan van Move, was het tijd om te gaan speeddaten. Niet letterlijk natuurlijk, maar het principe was hetzelfde. Wij zijn bij alle groepjes langs geweest om brandende vragen te beantwoorden van de leerlingen die ze graag wilden stellen over ons leven. Op deze manier leerden ze niet alleen ons kennen, maar leerden wij ook hen beter kennen. Vervolgens hebben we het ‘dilemma-spel’ gedaan, waarbij wij stellingen voorlazen en de leerlingen moesten aangeven of ze het er mee eens of oneens waren. Leuk om te zien dat sommigen dachten dat alle studenten van lezen houden. Hierna was het tijd voor het ‘echte werk’: het bespreken van het thema en hierover brainstormen. Het verbaasde mij hoe slim de leerlingen waren. Ik wil niet zeggen dat ik weinig verwacht had, maar ze overtroffen absoluut mijn verwachtingen: ik wist niet dat ik nog iets zou leren over de gevolgen van magneetvissen, en dat op een gewone vrijdagochtend!

Lena

Eerste vergadering

De eerste stappen van een nieuw Move-project zijn inmiddels gezet. Er is een onwijs gezellige commissie tot stand gekomen, bestaande uit mij en een aantal andere LAS-studenten van de Universiteit Utrecht. Wij gaan samen met groep 7 van basisschool Spoorzicht in Utrecht Overvecht een project opzetten met als doel deze wijk een stukje mooier te maken.

Vorige week heeft groep 7 het thema gekozen van dit jaar. Zij hebben gekozen voor het thema ‘Natuur en Milieu’. Wij zijn hier als commissie ontzettend enthousiast over, omdat dit een heel actueel en belangrijk thema is.

We hebben zojuist onze eerste vergadering gehad. Dit is goed verlopen, ondanks dat een aantal commissieleden er helaas niet bij konden zijn. We zijn voornamelijk bezig geweest met het bedenken van een lesopzet. De eerste ontmoeting met groep 7 vindt volgende week vrijdag plaats en het is fijn om goed voorbereid voor de klas te staan. Deze ontmoeting heet ook wel ‘bedenk & doe sessie’. Deze titel komt goed tot zijn recht wanneer je hoort wat we van plan zijn te doen. We gaan ons allereerst voorstellen aan de klas en vervolgens gaan we kort iets vertellen over Stichting Move. Daarna mogen de leerlingen gaan brainstormen over het thema. Dit doen we aan de hand van een opdracht, zodat leerlingen ook actief mee kunnen doen aan het project.

We kijken er naar uit de klas te ontmoeten volgende week en we hopen dat alles goed zal verlopen!

Lena

Meer projecten uit Move in Utrecht