Asset 7Asset 3Asset 4

Move & Sparta bundelen krachten voor uniek jongerenproject


Jongeren uit Rotterdam zetten zich in voor Spangen.

Na een kennismaking in het supporterscafé van Het Kasteel, het voetbalstadion van Sparta, kon de brainstorm beginnen. “Welke actie kunnen wij bedenken om onze buurt mooier, leuker, fijner, schoner of levendiger te maken?” Onder begeleiding van drie Rotterdamse studentvrijwilligers kozen de jongeren ervoor om twee acties op te zetten. Eén rondom het thema Sport & Gezondheid en één rondom het thema Ontmoeten & Contact.

“Een aantal jongeren komt duidelijk binnen met frisse tegenzin, het is heel leuk om te zien hoe deze tegenzin in een paar uurtjes omgebogen wordt tot energie en enthousiasme.” – Iza Sweerman, vrijwilliger bij Move en masterstudent Marketing Management

De jongeren ontplooide zich als ware evenementoganisatoren. De ene groep organiseerde een voetbaltoernooi voor ruim 20 jongeren uit de wijk. Zij maakten de teams, waren scheidsrechter en reikten de prijzen uit. De andere groep vond dat er wel wat meer cohesie in de wijk mocht ontstaan. Ze bedachten dat koekjes bakken en deze uitdelen in de buurt om een praatje aan te knopen daar een goede methode voor is. Beide acties werden zeer gewaardeerd door alle deelnemers waardoor er de hele dag hartelijk gelachen werd.

Move Your World
Move your world is één van de projecten van Stichting Move. Jongeren op het vmbo komen vanuit hun eigen ideeën en talenten in actie voor een ander. Ze werken samen, verkennen hun mogelijkheden en brengen die meteen in de praktijk. Leerlingen ontdekken hoe leuk het kan zijn om hun eigen bedachte acties uit te voeren en komen positief onder de aandacht. Zo krijgt hun zelfvertrouwen een boost en ervaren ze hoe waardevol ze zijn voor de wereld om hen heen.

Community Champions
Community Champions is een project dat gebruik maakt van de aantrekkingskracht van het profvoetbal in Nederland. Acht betaald voetbalclubs, waaronder Sparta Rotterdam, gebruiken de sociale kracht van voetbal om jongeren te bereiken en te betrekken in een uniek op voetbal gebaseerd MDT-traject. (MDT = maatschappelijke diensttijd)

Wat doet Move?
Stichting Move koppelt studenten en young professionals aan kinderen en jongeren die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten. Ze duiken in elkaars leefwereld, ontdekken hun talenten en komen samen in actie voor een ander. In onze projecten, gericht op kansengelijkheid en burgerschap, zetten we in op het verkleinen van de kloof in de maatschappij. Move is opgericht in 2009 door Utrechtse studenten. Ondertussen zijn we actief in 14 steden. In 2022 bereikten we met onze projecten maar liefst 5.935 kinderen en jongeren.

Ook je steentje bijdragen?
Dat kan! Ben je student of young professional en lijkt het je ook tof om met kinderen/jongeren uit jouw eigen stad aan de slag te gaan? Word vrijwilliger! Check: stichtingmove.nl/doe-mee


Meer nieuws