Asset 7Asset 3Asset 4

Move in Rotterdam

Veiligheid & Vrijheid in IJsselmonde


Leerlingen van basisschool De Catamaran en internationale studenten van UNICEF Rotterdam slaan de handen ineen. Zo gaan ze gezamenlijk zorgen voor een boost in de buurt IJsselmonde. Volg hier alle updates!


Project updates

In december 2021 startte het Move je buurt-project voor een deel van groep 7 van De Catamaran en internationale studenten van UNICEF. Tijdens de eerste sessie was er wat spanning en onwennigheid onder de kinderen, want ineens stonden er internationale studenten voor hun neus! Dit verdween al snel toen de kinderen en studenten elkaar beter leerden kennen met een spel. Daarna werd er volop gepraat over het gekozen thema veiligheid en vrijheid en over de wijk, ter voorbereiding op de tweede sessie. Bij de tweede sessie gingen ze namelijk met z’n allen de wijk in! De kinderen mochten zelf bepalen welke kant ze op gingen en wat ze wilden vragen aan buurtbewoners. Natuurlijk moest het thema veiligheid en vrijheid wel meegenomen worden! De kinderen kwamen vol verhalen terug. Wat hen het meeste opviel, was dat veel dieren in gevaar komen door (plastic) afval op straat en in de bosjes. Aangezien dit de kinderen zo aansprak, besloten ze om er iets mee te doen! Zo werd er een combinatie gemaakt tussen veiligheid en milieu! 

 

Het was tijd om te gaan brainstormen. Wat kunnen we nu aan dit probleem doen? Dachten de kinderen. Ze gingen met elkaar en met de studenten in gesprek. Prullenbakken staan er al voldoende, vonden ze. Ook dicht bij het schoolplein. Wat missen we dan? We missen dat mensen hun afval ook echt opruimen en in prullenbakken doen! Vonden de leerlingen. Zo ontstond het idee om de prullenbakken op te vrolijken, ze aantrekkelijker te maken, zodat mensen hun afval daadwerkelijk weggooien. 

 

Nu het idee bekend was, kon er gewerkt worden! Al was er ook nog wat extra tijd om elkaar beter te leren kennen: de kinderen wisten namelijk nog niet alles van de studenten! Bijvoorbeeld waar ze studeren, hoe hun lokaal eruit ziet en wat ze dan precies doen. Met een uitstapje in de klas naar het studentenleven konden ze hier meer over te weten komen! De studenten hadden veel foto’s en verhalen over hun leven. De kinderen vonden het erg interessant en konden al hun vragen stellen! Precies goed om een inkijkje te krijgen! 

 

En natuurlijk werd er daarna weer gewerkt aan het idee! Voor de prullenbakken werden mooie ontwerpen gemaakt, getekend en gekleurd. Er werd goed samengewerkt door de kinderen! De studenten hielpen waar nodig. Aan creativiteit hadden de kinderen genoeg! Zelfs na de les met de studenten werd er nog gewerkt aan de tekeningen!  

 

Op 18 mei was het zo ver… de tekeningen waren omgetoverd tot stickers en mochten nu op prullenbakken geplakt worden! Een aantal kinderen liepen samen met wat studenten door de wijk, op zoek naar prullenbakken die versiering kunnen gebruiken. Andere kinderen zorgden voor wat lekkere snacks voor tijdens een feestelijke onthulling. Eén van de versierde prullenbakken werd namelijk feestelijk onthuld aan de rest van groep 7 en de docenten! Enorm leuk om te zien wat de kinderen hebben gemaakt en hoe zij bezig zijn geweest met dit thema! Hopelijk gooien mensen hun afval goed in de prullenbakken, zodat dieren niet in gevaar komen! 

Studenten UNICEF

Meer projecten uit Move in Rotterdam