Asset 7Asset 3Asset 4

Move in Tilburg

Leerlingen van Jeanne d’Arc maken van de buurt een museum!


Leerlingen van Jeanne d’Arc komen samen met studenten van T.S.H.V. SHOT en kunstenares Inge Koenen in actie voor de wijk! Ze willen van de buurt een museum maken! Ben je benieuwd naar hoe ze dat doen? Lees snel verder.


Project updates

Het studenten uitstapje!

Vandaag, op dinsdag 13 juli, was het tijd voor de laatste activiteit van dit Move project; het studenten uitstapje!

Gedurende het project zijn wij, als studenten, vaak op bezoek geweest bij basisschool Jeanne d’Arc. Nu was het tijd om dit eens om te draaien en de leerlingen uit te nodigen om een kijkje te komen nemen bij onze eigen thuisbasis; t.s.h.v. SHOT.
Wij hadden voor de leerlingen o.a. een quiz voorbereid over hockey en daarnaast hebben we hen ook wat hockey skills geleerd door middel van een klein parcours met échte hockeysticks én hebben we nog een ander hockeyspel gespeeld; knotshockey.
De leerlingen vonden het superleuk om op Shot te komen kijken en meer over hockey te leren, zij deden dan ook allen erg fanatiek mee aan de hockeyspellen!

Met het studenten uitstapje hebben wij dit Move project op een leuke manier kunnen afsluiten samen met de leerlingen. En wat is het fijn om te zien dat het buurtmuseum zo’n succes is geworden!

Heb je het buurtmuseum in Tilburg West nog niet bekeken? Ga nog snel langs, de schilderijen hangen t/m 23 juli! Voor meer informatie over o.a. de route, check de website; https://www.debuurtalsmuseum.nl/tilburg-west/

Margot Pijnenburg

De officiële opening van het buurtmuseum!

Op 2 juli was het dan eindelijk zo ver: de feestelijke afsluiting van ons project. Omdat er meer scholen meededen aan het project ‘Buurt als Museum’ was het een grote officiële opening van de museumroute. We haalden de kinderen in de ochtend op en liepen samen naar de plek van de opening. Hier was ook Inge aanwezig waar we de afgelopen weken samen mee hebben gewerkt. De opening begon met een aantal praatjes van onder anderen Mirjam, Inge en ook een interview met een van de leerlingen van de Jean d’Arc. Na de praatjes mochten 2 van de leerlingen het lint doorknippen en was de route officieel geopend!
We zijn daarna in groepjes de wijk in geweest en hebben de route gelopen. De kinderen vonden het erg leuk om hun eigen schilderijen te zien, maar ook om de schilderijen van de leerlingen van de andere scholen te bekijken en de verhalen erachter te lezen.
Onderweg zijn we ook een aantal enthousiaste buurtbewoners tegengekomen die ook schilderijen voor hun raam hadden staan. Dit was erg leuk om te zien en te horen.
Na het lopen van de route zijn we met z’n allen teruggelopen naar de school en hebben hier de dag feestelijk afgesloten met kinderchampagne. Wij kijken terug op een leuke periode en het was voor ons en de leerlingen erg leuk om dat waar we de afgelopen weken aan hebben gewerkt, nu in het echt te zien!

Wil jij ook een kijkje komen nemen bij het buurtmuseum? Dit kan van 2 t/m 23 juli 2021! Voor meer informatie; https://www.debuurtalsmuseum.nl/tilburg-west

Margot Hoffman

Les 4: Het maken van de schilderijen

Op vrijdag 11 juni hebben we de vierde les gehad met de klas. Deze les stond in het teken van het schilderen van de schilderijen! De kinderen hadden een schets gemaakt en konden deze nu gaan schilderen op de canvas doeken. Inge, de kunstenares van het project, leerde de kinderen voorafgaand aan het schilderen hoe ze de kleuren konden mengen tot andere kleuren en hoe verschillende manieren van schilderen gebruikt konden worden.
De klas begon enthousiast en al snel kwamen de eerste schilderijen tot stand. Een aantal van hen vond het lastig om te beginnen, maar na wat persoonlijke tips ging het ze toch steeds beter af. Het was erg leuk om te zien dat de leerlingen een eigen interpretatie gaven aan de voorwerpen die ze bij de wijkbewoners opgehaald hadden. Sommigen bedachten er zelf nog uitgebreide verhalen bij, die ze dan ook weer in het schilderij verwerkten.
De volgende keer zullen we met de klas nogmaals de wijk ingaan, om de museumroute door buurt te lopen langs de schilderijen die zij gemaakt hebben!

Pepijn Smulders

Les 3: Talenten quiz en brainstormsessie!

Op Dinsdag 1 mei zijn we voor de derde keer naar groep 5/6 van basisschool Jeanne d’Arc geweest om verder te gaan met het Kunstproject. De les begon met de MOVE talenten quiz waarbij de kinderen verschillende stellingen te zien kregen en uit 2 stellingen moesten kiezen welke het beste bij ze past. Het waren stellingen zoals ‘Ik hou van rekenen’ of ‘Ik hou van taal’ en ‘Ik hou van muziek maken’ of ‘Ik maak graag puzzels of bouwwerken’. De stellingen hadden verschillende kleuren en wanneer ze een bepaalde kleur kozen moesten ze dit noteren. Aan het einde van de quiz werd er gekeken bij welke kleuren de kinderen de meeste streepjes hadden en aan die kleuren waren verschillende rollen gekoppeld. De quiz is een manier om voor kinderen in te zien waar ze goed in zijn. Zo konden ze de rol van verteller, regelaar, verkenner of ontwerper krijgen.
Na het maken van de quiz was het tijd om verder te gaan met het project! In de vorige les zijn we de wijk in gegaan en hebben we voorwerpen verzameld en deze keer was het tijd om te brainstormen over wat ze wilden schilderen. Iedere leerling kreeg een eigen voorwerp en door middel van een mindmap moesten ze woorden opschrijven waar zij aan dachten als ze het voorwerp zagen. Op die manier ontstonden er hele verhalen bij de voorwerpen.

Margot Hoffman

Student Margot schreef een persbericht voor de wijkkrant!

Onderdeel van een Move-project is voor de studenten dat zij ieder een eigen rol aannemen in het project. Zo is er ook een rol met betrekking tot communicatie rondom het project. Dat houdt in dat je als student onder andere leert om een persbericht te schrijven en op zoek gaat naar kanalen die dat willen publiceren. Student Margot heeft het voor elkaar gekregen en haar toffe stuk over het Buurt als Museum project was te lezen in de Wijkkrant van Tilburg West!

Danique

Les 2: De Wijkverkenning

Op dinsdag 18 mei vond les 2 van ons MOVE project plaats; de wijkverkenning. Op deze dag zijn de leerlingen van basisschool Jeanne d’Arc samen met de studenten de wijk ingegaan om mooie voorwerpen en verhalen te verzamelen van buurtbewoners. We gingen in groepen de wijk in, waarbij de leerlingen zelf hun project uit legden aan de buurtbewoners. Vervolgens vroegen de leerlingen of de bewoners een voorwerp hadden wat veel voor hen betekent én wat het verhaal daarachter was. Dit kon van alles zijn; een beeldje, een plant, een muziek instrument, noem maar op!

Het was erg leuk om te zien dat sommige leerlingen het in het begin nog spannend vonden om zelf het gesprek aan te gaan, maar naarmate zij meer bewoners spraken, zij steeds zelfverzekerder werden en enthousiaster begonnen te vertellen over hun project.

Tijdens les 3 zullen de leerlingen aan de slag gaan met brainstormen over hoe zij de verzamelden voorwerpen en verhalen, gaan vertalen naar schilderijen.

Margot Pijnenburg

Buurt als museum Jeanne d’Arc

Stichting Move is op basisschool Jeanne d’Arc een mooi kunst & cultuur project gestart in samenwerking met kunstenares Inge Koenen. Dit project maakt onderdeel uit van het overkoepelende project ‘’de buurt als museum’’.

Op 22 april vond de eerste kennismaking tussen de leerlingen, de studenten van T.S.H.V. Shot en Inge plaats. Tijdens deze les hebben we verschillende kennismakingsspellen gedaan en is de opzet van het project uitgelegd.
Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met het schrijven van de brieven voor de buurtbewoners. Deze brieven hebben als doel om de buurtbewoners te informeren over het project en om te vragen of zij mee willen doen door een uniek, door de leerlingen gemaakt schilderij, achter hun raam te plaatsen. Op deze manier zal er een museum ontstaan dat voor iedereen toegankelijk is én wordt de buurt tegelijkertijd een stukje opgevrolijkt!
Het enthousiasme was groot, zowel bij de leerlingen als bij ons en we kijken samen uit naar les 2; de wijkverkenning.

Margot Pijnenburg

Meer projecten uit Move in Tilburg